Det här är en Cadillac som bär sitt namn stolt.

Trippelsvart original, rostfri California bil med 55000 miles (9000 mil) på mätaren som har fått sin första kosmetiska renovering av oss.

Storyn börjar i Modesto, staden där American Graffiti utspelar sig. En en gång har vi lyckats köpa en bil av en polis. Han i sin tur fick tag i den via jobbet, då man i USA har för vana att beslagta skurkars tillgångar då de grips.

Detta var en gangsters fina svarta Cadillac tills den dagen han åkte dit. Polismannen fick loss den billigt och tog hem den. Bilen blev stående i många år efter han försökt byta vattenpumpen men dragit av en bult till kamkedja kåpan, med resultatet att det läckte gött med olja.

Polisen tyckte inte han behövde tjäna nåt på bilen då han inte gjort nåt annat än dra av en bult, lade ut den för vad han gav, för många år sedan…

Jeanette var i Sverige och satt och plöjde nätet efter fynd, hittade denna ett par timmar efter annonsen kom ut och ringde mig direkt, som satte pickisen på väg till hamnen med en bil på släpet.

Jag ringde säljaren direkt, fick till svar att en annan var på väg redan, men om inte han…. skit! Jag sa att jag kommer direkt med truck, trailer and cash om det blir minsta strul med “the other guy”. 30 min. senare ringer han och säger att den andra tydligen inte kunde åka p.g.a sitt jobb, om jag ville komma? You bet. Han stod sitt goda ord, trots påtryckningar från massor håll med högre bud. Bilen blev vår.

Väl hemma i Joshua Tree, efter 150 mil så plockade jag ner motorn och fixade den, gick underbart nu. Stötfångaren bak hade en buckla så den lämnades in för omkromning, skinn beställdes från Italien ( svårt att få tag i skinn som luktar skinn längre p.g.a fabrikerna ,så fanns bara där) och en svart tyg cab med glasruta beställdes för att lyxa till det.

Väl hemma i Grebbestad plockade vi ner den för lack, denna Cadillac blev vårt första gemensamma projekt tillsammans. Vi gav den sin första omlackering, i svart som original naturligtvis, fast med 4 lager klarlack som våt slipades och polerades.

Naturligtvis har den fått allt nytt i gummi, från däcken till cabställningen. Bromsarna renoverade vi, cabben fick ny motor och slangar,  fick igång rutor och soffan, och ja, allt annat som behövdes. Nu är den helt underbar, går tyst, starkt och känns så som en riktig Cadillac ska kännas. 

En härlig bil från tiden då kvaliteten var på topp, Cadillac- GM´s top of the line och oslagbart i detta utförande: Trippelsvart, låga mil, original, från torra California inlandet. Blir det bättre, och hur många gånger till kommer den chansen tro?

Översta bilderna är från första turen i Augusti, åkte och grillade på stranden i Grebbestad. 

Bilen finns i Grebbestad på svenska skyltar. Avbetalning ordnas.